Wi-Fi 6, 802.11ac’den daha hızlı olan yeni nesil kablosuz standarttır. Hızdan daha fazla, kalabalık alanlarda daha iyi performans sağlayacaktır.
16 Eylül 2019’da başladı. Örneğin, Apple’ın yeni iPhone 11 cihazları, 20 Eylül’de piyasaya sürüldüklerinde Wi-Fi 6’yı destekleyecek. Bu, donanımın yolda olduğuna dair büyük bir işarettir!
Wi-Fi Şu sürüm numaralarına sahip
Evet, Wi-Fi artık sürüm numaralarına sahip! “802.11ac” gibi eski kafa karıştırıcı Wi-Fi standart isimleri bile “Wi-Fi 5” gibi kullanıcı dostu isimlerle değiştirildi.
İşte göreceğiniz Wi-Fi sürümleri:
-
- Wi-Fi 4 , 2009 yılında piyasaya sürülen 802.11n’dir.
- Wi-Fi 5 , 2014 yılında piyasaya sürülen 802.11ac’dir.
- Wi-Fi 6 , 802.11ax olarak da bilinen yeni sürümüdür. 2019 yılında serbest bırakılması planlanıyor.
- Yakında telefonunuzda, tabletinizde veya dizüstü bilgisayarınızda Wi-Fi numaraları görüyor olabilirsiniz.
Wi-Fi’nin eski sürümleri yaygın olarak kullanılmamaktadır ve resmen marka değildir. Ama, eğer marka olsaydı, şu isimleri alırdı.
-
- Wi-Fi 1 , 1999 yılında piyasaya sürülen 802.11b olurdu.
- Wi-Fi 2 , 1999 yılında piyasaya sürülen 802.11a olurdu.
- Wi-Fi 3 , 2003 yılında piyasaya sürülen 802.11g’dir.
Daha hızlı Wi-Fi
Her zamanki gibi, en yeni Wi-Fi standardı daha hızlı veri transfer hızı sunuyor. Tek bir cihaza sahip bir Wi-Fi yönlendirici kullanıyorsanız, Wi-Fi 5 ile Wi-Fi 6 karşılaştırıldığında maksimum potansiyel %40 daha yüksek performans sunar.. Wi-Fi 6, daha verimli bir veri kodlama ile bunu başarır ve daha yüksek verim sağlar. Bu yeni standart, 2,4 GHz ağlardaki hızları bile artırıyor . Endüstri daha az parazit için 5GHz Wi-Fi’ye geçse de, katı nesnelere nüfuz etmede 2.4GHz daha iyidir.
Daha uzun pil ömrü
Yeni bir “hedef uyanma süresi” (TWT) özelliği, akıllı telefonunuzun, dizüstü bilgisayarınızın ve diğer Wi-Fi özellikli cihazların da daha uzun pil ömrüne sahip olması gerektiği anlamına gelir.
Erişim noktası bir cihazla konuşurken (akıllı telefonunuz gibi), cihaza Wi-Fi telsizinin ne zaman uyuyacağını ve tam olarak ne zaman uyanacağını ve bir sonraki iletimi almak için ne zaman uyanacağını söyleyebilir. Bu, Wi-Fi radyonun uyku modunda daha fazla zaman harcayabileceği anlamına gelir. Bu da daha uzun pil ömrü demektir.
Bu, Wi-Fi ile bağlanan düşük güçlü “Nesnelerin İnterneti” cihazlarına da yardımcı olacaktır.
Kalabalık alanlarda daha iyi performans
Wi-Fi, çok sayıda Wi-Fi özellikli cihazın bulunduğu kalabalık bir yerdeyken tıkanma eğilimindedir. Yoğun bir stadyum, havaalanı, otel, alışveriş merkezi ve hatta herkesin Wi-Fi’ye bağlı olduğu kalabalık bir ofisi hayal edin. Muhtemelen yavaş kablosuz internete sahip olacaksın.
802.11ax olarak da bilinen yeni Wi-Fi 6, bu konuda yardımcı olacak birçok yeni teknolojiyi içeriyor. Wi-Fi 6’nın çok sayıda bağlı cihaza sahip sıkışık alanlarda her kullanıcının ortalama hızını “en az dört kez” artıracaktır.
Bu sadece yoğun halka açık yerlerde geçerli olmaz. Wi-Fi cihazına bağlı çok fazla cihazınız varsa veya yoğun bir apartman kompleksi yaşıyorsanız, bu durum sizin için geçerli olabilir.
Wi-Fi 6 Sıkışıklıkla nasıl savaşıyor?
Wi-Fi 6 artık bir kablosuz kanalı çok sayıda alt kanala bölebiliyor. Bu alt kanalların her biri farklı bir cihaza yönelik verileri taşıyabilir. Bu, Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim veya OFDMA olarak adlandırılan bir şeyle gerçekleştirilir. Wi-Fi erişim noktası aynı anda daha fazla cihazla konuşabilir.
Yeni binici standardı da MIMO’yu geliştirdi – Çoklu Giriş / Çoklu Çıkış. Bu, erişim noktasının bir kerede birden fazla cihazla konuşmasına izin veren birden fazla anten içerir. Wi-Fi 5 ile erişim noktası aynı anda cihazlarla konuşabilir, ancak bu cihazlar aynı anda cevap veremiyodu. Wi-Fi 6, cihazların kablosuz erişim noktasına aynı anda yanıt vermesini sağlayan geliştirilmiş çok kullanıcılı veya MU-MIMO sürümüne sahiptir.
Birbirine yakın kablosuz erişim noktaları aynı kanalda yayınlanıyor olabilir. Bu durumda, radyo cevap vermeden önce dinler ve net bir sinyal bekler. Wi-Fi 6 ile, birbirine yakın kablosuz erişim noktaları, farklı Basic Service Set (BSS) “renklerine” sahip olacak şekilde yapılandırılabilir. Bu “renk” yalnızca 0 ile 7 arasında bir sayıdır. Bir aygıt kanalın olup olmadığını kontrol ediyorsa hepsi açık ve dinler, zayıf bir sinyal ve farklı bir “renk” içeren bir iletimi fark edebilir. Daha sonra bu sinyali görmezden gelebilir ve beklemeden yine de iletebilir, bu nedenle bu sıkışık alanlarda performansı artıracak ve ayrıca “spatial frequency re-use” olarak da adlandırılabilir.
Bunlar en ilginç şeylerden sadece birkaçı, ancak yeni WI-Fi standardı, daha birçok küçük iyileştirme de içeriyor. Wi-Fi 6 ayrıca örneğin geliştirilmiş ışın biçimlendirmesini de içerecektir.
Wi-Fi 6 logolu gelecek
“Wi-Fi 6 Sertifikalı” bir logo görmeye de başlayacaksınız. Yeni bir ürün aldığınızda Wi-Fi 6 logosunu mutlaka arayınız.
Ne zaman çıkacak?
Bazı yönlendiriciler zaten “802.11ax teknolojisi” nin reklamını yapabilir, ancak Wi-Fi 6 henüz kesinleşmedi.
Wi-Fi Alliance, standardın 2019’da piyasaya sürülmesini ve donanımın bir süre sonra piyasaya sürülmesini beklemektedir. Gelecekte, yeni yönlendiriciler, akıllı telefonlar, tabletler, dizüstü bilgisayarlar ve diğer Wi-Fi’ler hakkında çok fazla düşünmek zorunda kalmamalısınız. Fi özellikli cihazlar bu teknolojiyle gelecek.
Her zaman olduğu gibi, hem gönderenin hem de alıcının avantajları alabilmeniz için en yeni nesil Wi-Fi’yi desteklemesi gerekir. Başka bir deyişle, telefonunuzda Wi-Fi 6 performansını istiyorsanız, hem kablosuz bir yönlendiriciye (erişim noktası) hem de Wi-Fi 6’yı destekleyen bir akıllı telefona ihtiyacınız olacak. Yalnızca Wi-Fi 5’i destekleyen bir dizüstü bilgisayar bağlarsanız Wi-Fi 6 yönlendiricinize, bu bağlantı Wi-Fi 5 modunda çalışacaktır. Ancak yönlendiriciniz telefonunuzla aynı anda Wi-Fi 6’yı kullanabilir.
Sürüm numaraları harika ama zorunlu değil
Sürüm numaraları için heyecanlandık. Uzun zaman önce yapılması gereken basit ve kolay bir değişiklik. Normal insanların Wi-Fi’yi anlamalarını kolaylaştırması gerekir. Sonuçta, birçok kişi ev yönlendiricilerini yükselterek daha hızlı Wi-Fi hızları elde edebiliyor, ancak herkes bunu bilmiyor.
Bununla birlikte, Wi-Fi İttifakı şirketleri bu sürüm numaralarını kullanmaya zorlama gücüne sahip değildir, ancak şirketleri onları benimsemeye “teşvik eder”. Bazı üreticiler bu sürüm numaralarını görmezden gelebilir ve bunun yerine yeni nesil Wi-Fi “802.11ax” diyebilir. Birçok şirket de mevcut 802.11ac’ı Wi-Fi 5 olarak yeniden adlandırmak için acele etmeyecek.
Umarım şirketler hızla yeni adlandırma programına dahil olur.